Ja, den hvide mand har domineret i serieverdenen i lang tid. Men nu har der i nogle år været en bevægelse væk fra dette stereotype monopol. Især i 2018 og 2019 er der tydeligt flere kvinder på vej i serieindustrien. Og der kommer helt sikkert endnu mere fra den skuffe i år og fremover.
Jeg kan lide dette skift. Både for ligestillingens, nysgerrighedens, oplysningens, friskhedens og variationens skyld kan jeg lide at se mange sider af menneskets liv og skæbne gennem kunstneriske greb, formet så lidt som muligt af de få. Og sikke kræfter der slippes løs på tværs af genrerne; spændende og originalt. Det handler om frihed i det vi oplever og frihed til at skabe uden anden bios end skaberens egen. Det kan for nogen lyde feministisk, demonstrativt og omklamrende, men det ser jeg ikke nogen steder. Derimod bliver resultatet mere ærligt, mere ægte, løsrevet og frit.
I de serier jeg vil fremhæve herunder, er der i forhold til andre produktioner mere fokus på kvinder gennem forskellige greb. Der er flere kvinder i hovedrollerne, der er brugt en kvindelig optik i fortællingen, kvindelige forfattere, instruktører og producere. Konsekvensen er nogle steder at alt er lavet af kvinder eller at der fx er byttet om på kønsrollerne i fortællingen. Så ikke alene er kvinderne på banen, initiativrige og ind imellem hårdtslående, manden bliver også oftere fremstillet som lige, ligegyldig, såret eller svigtet. Rollerne byttes om på en helt igennem sund og ligestillet måde.
Her kommer der en kort præsentation af et par håndfulde vidt forskellige serier, der fortælles af- og fortæller om kvinder. Det hele er godt og er noget du bør opleve. Se link til de længere anbefalinger nederst i blogindlægget her.
Better Things - Pamela Adlons kraftpræstation som forfatter, instruktør og hovedrolleindehaver. Der skældes grundigt ud på ex’en der ikke ser de fælles tre teenagepiger. Veninderne er tæt på de 50 år og mænd får den helt store tur, men der er også selvrefleksion, ironi og indrømmelser. Better Things er en meget skæv serie, der med ærlighed og sårbarhed får dig til at grine og tænke.
The Good Fight - Måske den bedste advokatserie i disse tider og utrolig modig. Første sæson starter ud med tre kvinder i centrum og mændene i kulissen. Efterhånden kommer der en del racefokus og især får Trump den helt, helt store tur. Det er en fryd. Der vises uretfærdigheder, sårbarheder og styrker og i sidste ende vinder damerne.
Killing Eve - Tre damer smadrer rundt efter hinanden i et krimi-agent-action-drama i et eksklusivt Europa. Mændene ofres fuldstændigt. Karriere, psykopati, overforbrug, besættelse, sex, afhængighed; der er fuld skrue på. Killing Eve vil overraske dig.
Sharp Objects - Denne her handler om ituslåede mennesker, om tung baggage og om vildt omsiggribende usikkerhed. Piger myrdes, kvinder (og lidt mænd) opklarer uhyrlighederne. Tristhed og svigt gennemsyrer denne perle af en depressiv historie, der oven i købet forløses sørgmodigt. Amy Adams er igen fantastisk med ar på krop og sjæl og en brændende ild for retfærdighed.
Fleabag - Pheobe Waller-Brigde skal med her. Hendes Fleabag viser en meget uhæmmet og fri kvindelig jegfortæller. Elefant i glasbutik, helt sikkert, men befriende ærlig. Det rykker grænser når sindet på den måde åbnes op og dermed kan der tales mere frit. Flot præstation.
Jessica Jones - Det her er simpelt. En pige der er meget stærk, har et detektivbureau. Første sæson handler om at overvinde ex’en og manden som koncept. Anden sæson har næsten kun kvinder i rollerne og alle episoder er instrueret af kvinder. Konceptuelt og friskt i superhelteregi.
The Fall - Gillian Anderson er i centrum. Hun er opdageren der jagter en seriemorder, der på en måde jagter hende også. Hun er samtidig på rastløs jagt efter sex hos de underordnede politifolk. Hun jager og udnytter og så er The Fall simpelthen bare sindssygt spændende.
Orange Is The New Black - Vi kan altid snakke om realismen i OITNB, der nok strækkes for langt og bliver lidt for kulørt. Men kernen er stadig en række kvindehistorier, hvor verdenen ikke var fair. Vi kommer helt tæt på og fordi mændene næsten ikke er med, er billedet mere konsekvent og rent. Det er hårdt og lidt romantisk.
Girls - Denne ikoniske pigeserie skal med her. Ingen har udstillet sig selv så hyperrealistisk og uselvisk som Lena Dunham, hvilket har givet mod og selvværd hos nogle. Sagen er at kvinderne og deres vinkler på livet er i centrum og en dejlig balance finder sig til rette i universet.
Game Of Thrones - Jeg har mange meninger om GOT. Men noget af det den bragte med sig, var kvinder strøet ud over magttinderne i dette fiktive univers, hvor man ellers overvejende ville se mænd. Mange kvinder bliver underkuet, tævet og voldtaget, men rejser sig som oftes og får grundig hævn.
Agent Carter - I midten af et mandedomineret politikorps i 1950’erne finder vi Peggy Carter. Hende der var kæreste med Captain America inden han bliver frosset ned; ganske fin symbolik. Hun er modig og stærk i en kulørt verden, hvor machoer og supermennesker dagligt afmonteres.
SKAM - Fem piger og en fyr, der finder styrke i sig selv og hinanden. Voksenlivet er om hjørnet og vi definerer os selv lige der i slutningen af teenageårene. Det handler SKAM om; at finde sig selv. Med så meget fokus på pigelivet, bliver SKAM definerende for nogen. Se den og oplev ungdommen igen.
Killjoys - Høj-oktan slå på tæven action-scifi med rumskibe og kloner mm. Det lyder godt ik? Men Killjoys byder også på tematikker som køn, seksualitet, oprindelse og klassekamp. Især hen mod slutningen i fjerde og femte sæson afgøres universets skæbner mellem kvindefigurer med mænd som kanonføde. Eneste scifi med den vinkel.
Og der er mange flere. Ligestillingen kan også ses i titler som Stranger Things, DEVS, The Honourable Woman, Watchmen, Godless og Penny Dreadfull. Det hårdtslående og oprørske findes mange steder. Finessen er at sårbarhed medfører tænksomhed og dermed intelligensen, som bliver en styrke. Nyd det hele.